Am scris în ultimul an și jumătate de foarte multe ori despre simulacrul de concurs pe care l-a coordonat în mai 2014 Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române, în calitate de beneficiar, cu colaborarea instituţiilor partenere în acest proiect: Institutul de Sociologie (IS) şi Institutul de Economie Naţională (IEN) ale Academiei Române, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANI), în vederea acordării de burse post-doctorale prin proiectul „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi post-doctorale” (POSDRU/159/1.5/S/141086), un proiect de 1,5 milioane de euro. Acum există un deznodământ.
Am susținut alături de colegii mei că organizarea aceastui concurs a fost afectată de grave deficienţe, între care şi următoarele:
– Metodologia a fost insuficient de clară şi neadaptată diversităţii proiectelor depuse;
– Evaluarea candidaţilor nu s-a desfăşurat conform Metodologiei anunţate;
– Condiţiile de eligibilitate au fost modificate pe parcursul desfăşurării concursului;
– Desfăşurarea concursului a încălcat principiile transparenţei, egalităţii de şanse şi tratament;
– Membrii comisiei de evaluare s-au aflat în conflict de interese.
Despre aceasta șaradă au scris, la vremea respectivă, Ziua News, Ziare.com, România liberă și mulți pe blogurile lor.
Am depus sesizări de nereguli, plângeri, petiții, contestații la ICCV, la Ministerul Fondurilor Europene, la OI POSDRU MEN, la președintele Academiei Române.
Am trimis scrisori la OLAF și la Comisia Europeană. Am scris pe blog periodic despre asta, inclusiv în limba engleză.
Am dat nenumărate telefoane la OIPOSDRU MEN, cerând un răspuns.
ICCV ne-a răspuns, arătându-ne, printre altele, că „faptul că evaluarea nu s-a desfăşurat conform metodologiei este o presupoziţie injurioasă, care nu se bazează pe argumente” şi că „membrii comisiei de evaluare nu s-au aflat în conflict de interese”.
Pe 1 iulie 2014 ne-a răspuns şi conducerea Academiei Române, informându-ne că „a desemnat Institutul National de Cercetări Economice (INCE), ca for tutelar imediat superior Institutului de Cercetări pentru Calitatea Vieţii, să analizeze Petitia” noastră. INCE, care este partener în proiect şi unul dintre organizatorii concursului, ne-a răspuns că ni s-a părut şi că totul a fost „în conformitate cu metodologia”. Răspunsul INCE este aici.
Ministerul Fondurilor Europene nu ne-a răspuns niciodată.
Pornind de la sesizarea noastră, în mai 2015 și/sau iulie 2015, OIPOSDRU MEN a efectuat un control la ICCV și a constatat că am avut dreptate cu toate neregulile pe care noi le-am sesizat, inclusiv cu faptul că desfăşurarea concursului a încălcat principiile transparenţei, egalităţii de şanse şi tratament sau cu faptul că membrii comisiei de evaluare s-au aflat în conflict de interese. Constatându-se că indicatorii de perfomanță nu au fost atinși, s-a cerut Institutului să rambursese toți banii.
Domnul Sorin Cace, rămas manager de proiect după retragerea domnului Cătălin Zamfir, a prezentat punctul de vedere al ICCV, susținând că OI POSDRU nu ar fi respectat procedura de control și că acest control s-ar fi făcut prea târziu, la peste un an de la depunerea sizărilor de neregului.
Am încredere însă că aceste impertinente argumente nu vor bloca șansa de a restabili adevărul, șansă care începe să se vadă firav la orizont.
OI POSDRU a cerut pozitia ANI față de problema conflictului de interese. ANI a zis ca acest caz nu este de competența ei.
Între timp, cercetarea produsă prin acest proiect trezește mari suspiciuni, ELSEVIER anunțând că a decis să retragă un articol produs astfel.
Pentru că am îndrăzbit să ridic unele întrebări față de calitatea cercetării produse de proiect, am primit telefoane cu număr privat în miezul nopții și diverse amenințări, inclusiv cu tribunalul. Iar despre înjurături nici nu mai vorbesc…
Rămân câteva întrebări însă:
- De ce nu a reacționat OI POSDRU mai repede, înainte de fi fost făcute plăți, înainte de a fi fost necesară recuperarea unor bani?
- Ce se va întâmpla cu cei care au făcut parte din Comisiile de anchetă internă, organizate la ICCV și la INCE, care au stabilit că plângerile noastre nu sunt îndreptățite?
- Își va da demisia Cătălin Zamfir și va pleca definitiv din ICCV sau din orice altă instituție de cercetare, pentru ca s-a compromis definitiv?
- Cum a putut primi finanțare un proiect atât de rău gândit?
- Managerii acestui proiect vor fi sancționați administrativ? Li se va interzice, de exemplu, să mai conducă și alte proiecte cu mulți bani publici? For fi sancționați ei disciplinar? De cine, de subalternii lor?
- Dacă noi nu am fi insistat atât, ar fi făcut OI POSDRU MEN acest control?
- În primăcara lui 2014 au fost organizate mai multe concursuri de același tip, foarte multe, dacă nu cumva toate, fiind încheiate cu scandal. Vor avea loc controale și în acele cazuri?
- Noi am pierdut aproape doi ani din viață așteptând acest răspuns. Între timp, colegi de-ai mei au împlinit 5 ani de la susținea doctoratului și nu mai pot participa la alte competiții de acest fel. Cine le dă lor timpul înapoi? Unii au plecat din țară definitiv. Alții au renunțat la cercetare. Unii s-au cufundat în depresie. Cine plătește????
Închei cu un apel călduros și încrezător la OI POSDRU: Vă rog să faceți publică Nota de control pe care ați întocmit-o în acest caz. Acest document este unul de interes public, în opinia mea, pentru ca acolo este vorba despre bani publici și pentru că, prin conținutul său, va ajuta pe alții să înțelegă cum să NU mai organizeze și coordoneze proiecte POSDRU. Iar nouă ne va da o minimă satisfacție. Măcar atât!
Este impresionant ce scrie aici, si in rau, si in bine!
Sper sa se ofere toate raspunsurile asteptate, sa fie facut totul public si sa fie luate masuri ferme!
Pingback: Why Romania is last in accessing European funds. A (not so happy) personal experience | Elena Dragomir