OIPOSDRU MEN ne-a dat dreptate: În mai 2014, a fost un simulacru de concurs la Academia Română

După un an şi jumătate, OIPOSDRU MEN ne-a dat dreptate: în mai 2014 Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV), Academia Română, a organizat un simulacru de concurs. ICCV a simulat organizarea unei competiţii pentru selectarea grupului ţintă  în proiectul POSDRU „Pluri și interdisciplinaritate în programe doctorale și post-doctorale” ( ID 141086).

Răspunsul final primit azi, 27 noiembrie 2015, de la OIPOSDRU MEN, este disponibil aici.

Procesul-verbal încheiat de OIPOSDRU MEN în urma efectuării controlului la ICCV este disponibil aici.

Mărturisesc că acest răspuns este mai mult decât aş fi putut spera vreodată, lipsa mea de încredere în instituţiile din România fiind chiar atât de mare.

Din acest proiect de 8 milioane de lei, ICCV şi partenerii au primit 1,5 milioane de lei, care acum trebuie, în totalitatee, recuperaţi. Pentru detalii privind acest aspect, puteţi vedea raportul de control.

Recuperarea acestor bani este absolut necesară, dar, în opinia mea, nu este nici pe departe suficientă. Rămân multe întrebări la care eu încă aştept răspuns:

 • De ce nu a reacționat OI POSDRU MEN mai repede, înainte de fi fost făcute plăți, înainte de a fi fost necesară recuperarea unor bani?
 • Ce se va întâmpla cu cei care au făcut parte din comisiile de anchetă internă, organizate la ICCV și la INCE, care au stabilit că plângerile noastre nu sunt îndreptățite?
 • Își va da demisia Cătălin Zamfir și va pleca definitiv din ICCV sau din orice altă instituție de cercetare, pentru ca s-a compromis definitiv?
 • Cum a putut primi finanțare un proiect atât de rău gândit?
 • Managerii acestui proiect vor fi sancționați administrativ? Li se va interzice, de exemplu, să mai conducă și alte proiecte cu mulți bani publici? Vor fi sancționați ei disciplinar? De cine, de subalternii lor?
 • Există în acest caz şi aspecte de natură (potenţial) penală, care ar trebui verificate riguros de instituţii competente?  Sau recuperarea banilor este considerată suficientă?
 • De unde va da ICCV banii ,,europeni” înapoi? Din bugetul propriu? Bugetul propriu vine de fapt de la bugetul de stat. Aşadar ICCV îşi va plăti prostiile tot cu banii mei, ai cetăţeanului plătitor de taxe? Cine răspunde punctual pentru toate aceste aşa-zise ,,nereguli”?
 • Dacă noi nu am fi insistat atât, ar fi făcut OI POSDRU MEN acest control?
 • În primăvara lui 2014 au fost organizate mai multe concursuri de același tip, foarte multe, dacă nu cumva toate, fiind încheiate cu scandal. Vor avea loc controale și în acele cazuri?
 • Când se va discuta, cu adevărat, despre calitatea, uneori îndoielnică, a studiilor raportate de acest proiect?

Până vin răspunsuri la toate aceste întrebări, însă, eu personal aştept DEMISIA directorului ICCV, Cătălin Zamfir, precum şi demisia directorului general al Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE), Luminiţa Chivu. În iunie 2014, INCE, ,,ca for tutelar imediat superior Institutului de Cercetari pentru Calitatea Vietii” a fost

Desemnat de conducerea Academiei Române să analizeze Petitia inregistrata la Academia Romana cu nr. 1964/30 mai 2014, privind modul de derulare a procesului de evaluare şi selecţie în cadrul proiectului POSDRU/159/1.5/S/141086, ‘Pluri si interdisciplinaritate in programme doctorale si post-doctorale’. Ancheta interna realizata de INCE a constatat ca atat Comisiile de selectie, cat si Comisia de contestatii si-au desfasurat activitatea in conformitate cu prevederile inscrise in Ghidul Solicitantului – Conditii Specifice nr. 159, cat si cu celelalte reglementari legale aplicabile.

Având în vedere acest răspuns al INCE, din iunie 2014, răspunsul OIPOSDRU, din noiembrie 2015, precum şi faptul că scandalul de la ICCV a afectat grav imaginea Academiei Române, sper că preşedintele Academiei Române va cere cele două demisii, dacă ele nu vor fi înaintate de bunăvoie.

În plus, potrivit unui răspuns mai vechi al OIPOSDRU MEN, suspiciunile de fraudă, ,,sunt transmise, încă din momentul aprobării” lor ,,şi la DLAF”.Bănuiesc că documentul aprobat de OIPOSDRU MEN a plecat azi si la DLAF.

Pănă atunci, parcă a răsărit o floricică. Vine oare primăvara?  🙂

 

Advertisement

4 thoughts on “OIPOSDRU MEN ne-a dat dreptate: În mai 2014, a fost un simulacru de concurs la Academia Română

 1. Pingback: OI POSDRU MEN încearcă să facă lumină în cazul scandalului de la ICCV | Elena Dragomir

 2. Pingback: Despre birocraţia POSDRU sau cum să ne batem joc de cetăţean | Elena Dragomir

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s