Ne întoarcem din străinătate de la studii. Ce ne aşteaptă în România?

În săptămânile din urmă, am tot discutat cu Alex Codreanu în jurul ideii că este în interesul României ca studenţii români care au studiat în străinătate să se întoarcă în ţară, cu diplomele şi cu competenţele lor cu tot. Am discutat şi despre felul în care aceşti români sunt primiţi când se întorc, dar şi despre ce aşteaptă România de la ei. Şi i-am invitat şi pe alţii să ia parte la discuţia noastră.

Concluziile la care am ajuns nu sunt dintre cele mai fericite, dar este important, credem noi, să discutăm despre asta, chiar dacă nu avem dovada (sau pretenţia) că rezultatele noastre sunt şi reprezentative.

Iar articolul pe care l-am scris împreună pe această tema se intitulează ,,Cariera din România după o scoală în străinătate. O analiză a sistemului de învățământ superior și de cercetare românesc” şi poate fi descărcat de aici.

phd081409s

Advertisement

4 thoughts on “Ne întoarcem din străinătate de la studii. Ce ne aşteaptă în România?

 1. Vreau să remarc două lucruri pe care dvs. na le-aţi luat în seamă:
  1) Statul nu mai este un angajator major pe piaţa muncii cum era în socialism, chiar şi pentru cei cu pregătire superioară. Acum angajatori sunt patronii particulari. Pe ei nu poţi să-i obligi să-i angajeze dacă ei consideră că nu au nevoie de ei.
  2) Statul are nevoie în spacial de cadre didactice pentru învăţămîntul public, de economişti în administraţia publică şi de medici. Aceştia sunt instruiţi de obicei din banii ţării, cheltuind sume enorme, din banii noştri, ai contribuabililor, care nu beneficiem decît de cei pregătiţi pentru a face educaţia tinerei generaţii. De medici, care sunt o necesitate imperioasă pentru menţinerea sănătăţii populaţiei, ţara nu prea beneficiază. La terminarea masteratelor sau după cîţiva ani de formare în profesie îşi pun coada pe spinare şi pleacă.
  Pentru eficientizarea şcolarizării la nivele superioare pentru specialităţi de care ţara are nevoie trebuie ca ţara să pregătească studenţi cărora să le asigure burse, pe toată perioada şcolarizării, NUMAI CU CONTRACT FERM. Cine nu vrea să încheie un contract cu statul, să se pregătească pe banii lui! După ce a terminat, poate pleca unde-i pofteşte inima. Aşa ar fi cel mai cinstit. Unii, în apecial cei pregătiţi pentru medicină, găsesc repede plasament în străinătate pe bani incomparabil mai mulţi decît pot să-i ofere statul. Ţara nu poate da nici măcar pe jumătate un salariu pe care l-ar obţine în occident, pentru că ţara e săracă, venitul pe cap de locuitor nici pe departe nu se poate compara cu cel din vest.
  Aceasta e singura soluţie. Altfel, agravăm şi mai mult situaţia financiară a ţării.

 2. Va multumesc pentru comentariu. Ca raspuns:
  1. Noi nu am scris nicaieri ca statul ar trebui sa fie singurul angajator sau principalul angajator.
  2. Ceea ce propuneti dvs. este un fel de legare moderna de glie. Nu exista nicaieri in lumea occidentala asa ceva. In plus, foarte multi dintre absolventii ultimelor generatii chiar au facut studii pe banii lor, caci la introdus taxe ne pricepem si noi foarte bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s