Editura Militară propune împătimiţilor cărţilor de aviaţie şi de istorie a celui de-al Doilea Război Modial a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a lucrării semnate de Alexandru Armă şi Sorin Turturică – Misiuni de sacrificiu. Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului naţional, aprilie-iunie 1944 (Bucureşti, 2013, 280 de pagini, cu un „Cuvânt-înainte” de Valeriu Avram).
După cum sugerează şi titlul, ,,Misiuni de sacrificiu” este o monografie dedicată Grupului 1 Vânătoare şi misiunilor de luptă pe care acest grup le-a îndeplinit în primăvara şi vara anului 1944, în confruntarea cu aviaţia de luptă anglo-americană. „Misiuni de sacrificiu” reprezintă, din acest punct de vedere, o „premieră pentru istoriografia militară românească”, după cum observă Valeriu Avram în deschiderea volumului.
„Misiuni de sacrificiu” debutează cu o trecere în revistă a intrării României în război, cu o sumară prezentare a dotării tehnice a Aviaţiei Militare Române, cu o istorie a aerodromului de la Roşiorii de Vede, baza Grupului 1 Vânătoare, şi cu o interesantă expunere asupra istoriei Aviaţiei de Vânătoare româneşti. Autorii observă, de exemplu, că „tehnica de luptă pe care unităţile române au avut-o la dispoziţie în primii ani de conflict era diversificată, provenind din multe ţări” şi că acest fapt făcea misiunea inginerilor şi a mecanicilor foarte dificilă, dacă un aparat de zbor se defecta. La 22 iunie 1941, spre exemplu, aviaţia militară a României dispunea de 36 de tipuri de motoare şi de 52 de tipuri de avioane, care proveneau din ţări precum Franţa, Germania, Marea Britania, Italia sau Polonia. Aparatul standard al Şcolii de Vânătoare din România a fost însă avionul IAR-80/81, proiectat şi fabricat la Braşov, şi de aceea şi el este descris în ,,Misiuni de sacrificiu”, cu calitaţile, dar mai ales cu metehnele sale.
Raidurile aliate din primăvara şi vara anului 1944 au fost precedate de un prim atac în iunie 1942 şi de faimosul Tidal Wave din 1 august 1943, dat nici unul dintre aceste atacuri nu s-a comparat ca amploare cu campania din 1944. Între 4 aprilie şi 19 august 1944, aviaţia anglo-americană a desfăşurat peste 80 de atacuri aeriene asupra României, cauzând pierderi materiale de peste 100 de miliarde de lei şi provocând moartea a 121 de piloţi români şi germani. Deşi Aviaţia Aliată era superioară atât tehnic, cât şi numeric, Aviaţia Română de Vânătoare a propovat atacatorilor importante pierderi materiale şi umane, dobârând circa 300 de avioane şi contribuind la luarea ca prizonieri a peste 1000 de soldaţi americani şi britanici. „Misiuni de sacrificiu” prezintă pas cu pas lupta Grupului 1 Vânătoare, începând cu prima alarmă din 1 Aprilie 1944, trecând prim luptele din 4 aprilie, 15 aprilie, 21 aprilie, 5-7 mai, 18 mai, 6 iunie, 10 iunie, 23 iunie sau 28 iunie 1944 şi încheindu-se cu ieşirea Grupului din luptă în iulie 1944. Volumul este populat de eroi aviatori precum Petre Scurtu, Ioan Micu, Aurel Ţifrea, Răzvan Goilav, Gheorghe Prasinopol, Gheorghe Gulan, Grigore Muşică sau Parsifal Ştefănescu, despre care ştim încă foarte puţine.
Bazat pe documente din Arhivele Militare şi din Arhivele Naţionale, studiul istoric al celor doi autori este succedat de o interesantă secţiune de Anexe în care sunt publicate documente de arhive (rapoarte, declaraţii, procese-verbale sau studii produse de autorităţile militare române în perioada respectivă). Anexa 7 (provenind de la Dan Antoniu) prezintă „Situaţia cu orelor de zbor la Grupul 1 Vânătoare în lunile martie-mai 1944”, în vreme ce Anexa 8 propune o „Listă cu victoriile aeriene obţinute de piloţii Grupului 1 Vânătoare în luptele cu aviaţia americană, 4.04.1944-28.06.1944”. Această listă (parţială) a fost întocmită de autorii Alexandru Armă şi Sorin Turturică pe baza documentelor de arhivă şi a Carnetelor de zbor ale piloţilor Gheorghe Gulan, Mircea Teodorescu şi Dumitru Chera.
În încheiere volumul propune o foarte interesantă selecţie de fotografii, provenind din diverse colecţii şi arhive personale, la care, dacă „Misiuni de sacrificiu” nu ar fi existat, cititori ca mine nu ar fi avut acces. Sunt convinsă că ,,Misiuni de sacrificiu” va constitui o lectură interesantă şi plăcută pentru o foarte largă categorie de cititori, de la specialişti în domeniu, la pasionaţi de istorie şi aviaţie, de la tineri elevi şi studenţi, la publicul larg. O recomand cu încredere.
Thank you so much for following my blog, made in Marseille, France !
O carte buna. O recomand si eu cu incredere.
Multumesc pentru comentariu!
Multumim, Elena (eu si Alex)…
A fost bucuria mea sa pot citi cartea.
Cunosc foarte bine lucrarea, prezentata excelent de cronica de fata (felicitari si multumiri autoarei!). Cei doi cercetatori, Alexandru Arma si Sorin Turturica, demonstreaza ca, in ciuda varstei foarte fragede, au o mare pricepere in a gasi informatia istorica, dar si in a scrie.
Rosiorenii, recunoscatori, au plasat pe raza orasului un monument dedicat Grupului 1, la inaugurarea caruia a aparticipat si autorul lucrarii, dl Sorin Turturica.
http://romanian-spotters.forumer.ro/t5953-iar-93-expus-la-rosiorii-de-vede
O alta cronica a aceleiasi carti poate fi cititta la :
http://cartideaviatie.blogspot.ro/2011/12/un-grup-de-aviatie-face-istorie.html
Mihai-Athanasie Petrescu
Multumesc frumos. Ca de obicei, comentariile dumneavoastra sunt foarte informative.
Reblogged this on fata noptii.