Muzeul Satului în stil finlandez. Seurasaari. Partea I

La câţiva kilometri de centrul oraşului Helsinki, se afla mica insulă Seurasaari, cunoscută mai ales pentru că adăposteşte Muzeul Seurasaari (The Open-Air Museum Seurasaari), varianta finlandeză a Muzeului Satului de la noi. Muzeul a fost înfiinţat în anul 1909, la iniţiativa profesorului Axel Olai Heikel, după modelul altor muzee create în acea epocă în Scandinavia. În anul 1890 Insula Seurasaari fusese transformată în parc public, devenind rapid un loc de recreere pentru locuitorii (mai ales pentru muncitorii) oraşului Helsinki. Iniţial, pe insulă se ajungea cu ajutorul unui vas, dar în 1892 a fost construit un pod. În acest parc public a fost stabilit în 1909 Muzeul Seurasaari.  Astăzi, muzeul adăposteşte peste 80 de clădiri (case, ferme, anexe gospodăreşti, magazii, mori de apă,  de vânt, biserici etc.). Cea mai veche clădire de aici este Biserica Karuna (1686). Cele mai multe structuri datează din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Muzeul continuă să achiziţioneze şi să valorifice clădiri şi structuri vechi ţărăneşti.

De-a lungul şi de-a latul celor 46 de hectare de pădure sunt dispuse case, ferme, mori, magazii, biserici, hangare, bărci etc., legate între ele printr-un labirint de poteci pe care întâlneşti, la tot pasul, gâşte, porumbei, iepuri, veveriţe şi alte vieţuitoare. Clădirile sunt deschise vizitatorilor după un orar care variază în funcţie de anotimp. În ele te întâlneşti cu ghizi îmbrăcaţi în port tradiţional, specific diferitelor zone din Finlanda. Ghizii se poartă ca şi cum ar fi parte integrantă a locului respectiv. Împletesc, cos, tricotează, ca şi cum ar fi la ei acasă acum un secol sau două. Dacă le adrezezi vreo întrebare însă, sunt foarte pricepuţi în a da răspunsuri. Nici măcar casa de bilete nu strică peisajul.

Şi acum, câteva dintre frumuseţile de la Seurasaari:

1. Hangar cu barcă folosită pentru transportarea catranului

Datare: secolul al XIX-lea Achiziţionat pentru Seurasaari în 1911 Zona de provenienţă: Paltamo, Nord-Estul Finlandei Descriere: O astfel de barcă avea 14 metri lungime, un echipaj format din trei bărbaţi, putea transporta până la 25 de butoaie cu catran (plus pasageri). Încărcată la capacitate maximă, barca putea cântări peste patru tone. Catranul era unul dintre produsele de baza exportate de Finlanda încă din secolul al XVI-lea. În secolul al XVIII-lea, catranul reprezenta 95% din exportul său.

2. Moara de apă

Datare: secolul al XIX-lea La Seurasaari din 1922 Zona de provenienţă: Sumiainen, Centrul Finlandei Descriere: Acest tip de moară de apă era folosit încă din Evul Mediu. Deşi nu foarte eficient, a fost folosit până la începutul secolului al XX-lea.

3. Ferma Niemelä  Datare: Construită în jur de 1786 La Seurasaari din 1909 Zona de provenienţă: Centrul Finlandei Descriere: Include casa principală (de locuit), anexe gospodăreşti, magazii, grajduri, ateliere, garduri, curte etc.

4. Două bărci pentru mersul la biserică      

Datare: Sfârşitul secolului al XIX-lea La Seurasaari: una din 1911, cealaltă din 1925 Zona de provenienţă: Häme Descriere: În timpul verii, oamenii ajungeau la biserică cu astfel de bărci, care erau de regulă deţinute în comun de mai mulţi locuitori ai unui sat. Se presupune că la întoarcerea de la biserică, mai multe bărci plecau în acelaşi timp sprea casă, organizând întreceri. 🙂  Una dintre bărci a fost deţinută în comun de şapte fermieri. Are 16 metri lungime şi nouă perechi de vâsle. Este adăpostită în hangarul său original, care poartă datele 1883 şi 1903. Cea de-a doua barcă are 21 de metri lungime, 14 perechi de vâsle şi putea transporta până la 100 de oameni.

5. Depozite, magazii, grânare    Datare: Secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea Zona de provenienţă: Vestul Finlandei Descriere: Astfel de magazii erau de regulă amplasate de-a lungul unor drumuri în sate, aşa cum se vede în imagini. Unele aveau un singur nivel, altele aveau mai multe nivele. Grânele erau depozitate la primul nivel, iar nivelul superior era folosit ca loc de dormit în lunile de vară.  Accesul la nivelul superior se făcea, de rugulă, prin exterior (pe scară, prin balcon). Asftel de structuri erau, de regulă, amplasate pe stâlpi care le ridicau de la sol, împiedicându-se astfel accesul şoarecilor.

Va urma! 🙂 Note:

  1. Fotografiile îmi aparţin.
  2. Informaţiile sunt „culese” din Ghidul Vizitatorului, pagina de Internet a muzeului, discuţii cu ghizii, observaţii personale. 🙂

2 thoughts on “Muzeul Satului în stil finlandez. Seurasaari. Partea I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s