Sufragete scoţiene în România în Primul Război Mondial

Colegului meu Costel Coroban i-a apărut anul trecut (2012) volumul Potârnichile gri: Spitalele femeilor scoţiene în România, 1916-1917 (248 de pagini). Aşa cum sugerează şi titlul, volumul se opreşte asupra unui aspect mai puţin cunoscut din istoria participării României în Primului Război Mondial – prezenţa medicilor, infirmierelor şi surorilor medicale scoţiene pe frontul din România.

În 1914, Dr. Elsie Maud Inglis (1864-1917) a fondat The Scottish Women’s Hospitals (SWH), bucurându-se de sprijinul finaniar al The National Union of Women’s Suffrage Societies şi al Crucii Roşii Americane. În acelaşi an, organizaţia a deschis primul său spital auxiliar (200 de paturi) în Franţa, sub auspiciile Crucii Roşii Franceze.

În total, în timpul războiului, 14 unităţi medicale (cu surori medicale, infirmiere, medici, ambulanţe, şoferi, bucătari etc.) au fost trimise în Corsica, Franţa, Malta, România, Rusia, Salonic şi Serbia.

O unitatea a SWH a ajuns în Dobrogea, cu cele 50 de tone de echipament, în septembrie 1916, venind din Rusia. În primele zile ale lui octombrie 1916 a deschis un prim spital de campanie („Spitalul A”, sub conducerea lui Elsie Inglis) la Medgidia. „Spitalul B” a fost deschis la Ciocârlia de Jos. Pe 4 octombrie cele două spitale erau deja copleşite de valul mare de răniţi. Pe 21 octombrie spitalele erau deja evacuate. În retragere, unitatea SWH a trecut prin Valea Dacilor, Feteşti, Gălbiori, Hârşova sau Galaţi şi în cele din urmă a stabilit un spital la Reni. În august 1917 spitalul de campanie a fost mutat în satul Alexandru Ioan Cuza.

Despre condiţiile de război în care aceste femei au lucrat, despre eforturile diplomatice pe care medicul Elsie Inglis a trebuit să le depună pentru a asigura funcţionarea spitalelor de campanie pe frontul din România, dar şi despre formarea profesională a acestei femei medic sau despre condiţiile de igienă şi viaţă din România Primului Război Mondial ne vorbeşte cartea lui Costel Coroban. Istorici, studenţi, elevi, pasionaţi de istorie sau de lectură în general pot găsi în această lucrare pagini care să-i intereseze.

Volumul este disponibil în librăriile clasice şi în cele online.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s